top of page
Какво е сколиоза?
Сколиозата е изкривяване на гръбначия стълб встрани. Това изкривяване може да е във вид на S (двойна кривина) или като дълго С (единична кривина). По често се засягат момичета. При сколизата гръбначният стълб има и промяна в структурата в ротиране (усукване). Това усукване води до промяна в позицията на ребрата и деформация на гръдния кош.
 
Видове сколиоза

 

В около 15 % от случаите сколиозите биват:

1. Неструктурни (функционални) –  сколиотичната деформация е временна, като тя възниква  при различна дължина на долните крайници, при мускулен спазъм и др. Отстраняването на причината води до корекция на кривината.

 

2. Структурни – налице е изкривяване на гръбначния стълб, което се дължи на: вродени аномалии на прешлените (напр. клиновидни прешлени,блок -прешлени), церебрална парализа, неврофиброматоза, мускулна дистрофия,полиомиелит, др.

 

В 85% от случаите сколиозата е идиопатична – причините за нейната поява не са напълно изяснени, въпреки наличието на няколко теории.

 

Според времето на появата й идиопатичната сколиоза бива:

1. Инфантилна форма – възниква до 3 годишна възраст, по-често при момчета;

2. Ювенилна форма – появява се между 3 и 10 годишна възраст;

3. Адолесцентна форма – възниква след 10 годишна възраст.

 
 
 
 

 

Как откриваме сколиозата?

Промяната във формата на гръбначния стълб се открива от родителите, от личния или училищен лекар при профилактични прегледи.

Гръбначният стълб е дъгообразно изкривен. Кривата най-добре се вижда, когато детето се наведе напред и при това положение се огледа контурът на гърба му. 
Едното рамо стои по-високо от другото, талията от едната страна е изгладена. Едната половина на таза е по-високо разположена от другата. При оглед отпред се установява несиметрично разположение на гръдните жлези при момичетата, а при оглед отзад прави впечатление асиметричното разположение на лопатките.

 
Какви да направим  ако забележим изкривяване в гръбначния стълб?

 

При установяване на сколиозата е нужен преглед при ортопед.

 

Специалистът ще назначи рентгенови снимки на гръбначен стълб – фас и профил.

 

При преценка на ортопеда могат да бъдат назначени и допълнителни снимки в специални позиции, както и специализирани изследвания – компютърна томография, ядреномагнитен резонанс – ако са необходими.

 

Защо трябва да се потърси специалист ортопед и евентуално да се провежда лечение на заболяването сколиоза?
 

Консултацията и наблюдението от специалист са необходими за уточняване на вида сколиоза, степента на отклонение,прогресията на заболяването.

 

Понякога сколиотичните отклонения на гръбнака са придружени от други аномалии в  развитието, които искат уточняване и съответното лечение. В повечето случаи при лека сколиоза болните нямат съществени оплаквания. Може да се появи лесна умора, нарушена походка, болки в гърба. При тежка, некоригирана сколиоза възникват симптоми от страна на дихателната, сърдечно-съдовата и неврологичната система поради променени разположение на органите в гръдния кош.

 
 
Как се лекува сколиозата?

Лечението на идиопатичната колиоза зависи от големината на кривината, нивото на засягане на гръбначя стълб, костната зрялост. Има следните типове лечение:

 

1. Наблюдение  – този тип лечение се отнася за пациенти с големина на кривината до 20 градуса. Проследява се за евентулна прогресия с переодични прегледи, рентгенови снимки

 

2. Коригираща гимнастика ( лечебна физкултура или рехабилитация по метода на Шрот) при изкривявания до 45 градуса. 

 

3. Корсетолечение - корсетите са специализирани устройства, често индивидуално изработени, които имат за цел да спрат прогресията на заболяване. Те не коригират сколиотичната кривина. Успеха на лечение с корсет е свързан с продължителността на носене на устройството – 16-23 часа на денонощие.

 

4. Оперативно лечение – показанията за оперативно лечение са тежки над 45 градуса сколиотични кривини, бързо прогресиращи, при пациенти с незавършен растеж, както и „неприемливи“ за пациента деформации.

bottom of page